JERVIS CENTRE EXTENSION

Jervis Centre Extension – Mary Street

THe object of the project is:

 

  •  The creation of an additional floor of retail accommodation above the existing anchor unit.

  •  To create a new architectural treatment to the entrance on Mary St.

 

Architectural Concept & Materials

The Jervis Centre occupies a substantial amount of a city block. it has a ground area of approximately 11400m².  It is predominately an internalized building that extends to a dimension of 126 metres behind its principal entrance façade on Mary Street and yet, the scale and quality of the internal volume does not register in the external architectural expression.

 

The proposed extension comprises two elements:

  • a striated glass-clad upper volume extension and clear Glass Cube.

  • a projecting clear Glass Cube above the new entrance

 

The new upper volumes have a glass structure as a second layer. . The glass is floor to ceiling height, varying widths – between 400 and 75mm and varying transparencies – a mix of clear, contrasting etched and opal glass strips, as well as being offset from one another.

 

The overall effect read against the inner skin of the envelope creates a depth to the visual quality of the elevation as well as texture or grain like a form of glass curtain.