Dubco Credit Union

Conversion of existing car park/office premises to an energy-efficient H.Q. building.

This project received a special mention in the 2005 Awards of the Architectural Association of Ireland.

 

A credit union is a cooperative or community bank. As a voluntary organization, it is avidly member-centric. In 2001 the credit union located and sought to convert this premises to accommodate its expanding space requirements. The premises, located in the wholesale markets area, comprised of a car park at ground level overlooked by offices at first floor.

 

 

Objective

 

Within the constraints of the existing building and its landlocked site, the object was to create a building with a bright, efficient working environment and with the members' hall at its heart.

Concept (In conjunction with concept sketch):  Existing

The project maintained nearly all the existing structure and two-storey scale. The floor plate was extended over the entire site at ground and first floor.

Light: Voids of different sizes were carved out at intervals along the floor plate. This vertical space serves both to bring light down into the building and allow warm used air extract from it.

Roofscape: In the context of the surrounding warehouse landscape, the boardroom and the major roof lights volumes are expressed in a variety of metal clad forms at roof level. The street elevation remains unchanged. 

Internal planning:In the irregular shape of the site, all the ancillary, service or enclosed rooms are deployed to create a regular open plan work area. Embedded in this rational office landscape the members' hall is an oak clad egg-shaped space, which rises through the full height of the building under a truncated conical roof light.