Profile

Projects

Rosmoney House

Type: Residential House
Status: Completed 2005
Client: Resident

The site is at the tip of one of the many headlands that form the eastern shore of Clew Bay – it is a beautiful natural landscape in every direction. The family wanted to be aware of each other in the house while maintaining an option for individuals, including guests, to have a degree of autonomous space.

The design takes the form of a courtyard house. The monopitched roof slopes inwards to the courtyard whose walls are glazed. The form of the house is a response to its location in the ‘centre’ of the landscape together and the desire to create a simple familiar external expression. It could be a farm building. Internally the house and its inhabitants is centred around the sheltered light-giving space of the courtyard. Guests stay in the attached ‘outhouse’ that looks south towards Croagh Patrick.

  • Aerial Photograph

    Aerial Photograph

  • East Elevation

    East Elevation

  • West Elevation

    West Elevation

  • Model View 1

    Model View 1

  • Model View 2

    Model View 2

  • Ground Floor Plan

    Ground Floor Plan

  • Section

    Section

  • Site Plan

    Site Plan