Profile

Projects

Rathmines Square

Type: Swimming Pool and Leisure Centre
Status: Completed 2010
Client: Dublin City Council

The project is located on the site of the old single storey pool building. The object of the design was to create mixed use building that would consolidate the centre of Rathmines, making it a more complete and effective piece of ‘town’.

The building, which is generally 5 floors in height, creates clearly defined public space – a linear Promenade space along Rathmines Road and a landscaped park at the rear of the building on Williams Park. The Pool Hall, its Entrance Foyer and the Gymnasium are the spaces that occupy the 20m wide 5m high ‘tube’ that extends the full depth of the building at ground level maintaining a transparency and legibility between the external public spaces. Three metre deep sculpted concrete beams form large-scale skylights to create a fully naturally lit environment in the Pool Hall. A 32×19m multi-purpose Sports Hall is located at first floor level.

Above the leisure facilities are located 46 apartment units, grouped around and accessed from a shared first floor podium/garden.

  • View Across Park

    View Across Park

  • Elevation and Plaza to Rathmines Road

    Elevation and Plaza to Rathmines Road

  • Rear Elevation

    Rear Elevation

  • Pool Hall

    Pool Hall

  • Pool Hall

    Pool Hall

  • Pool Hall

    Pool Hall

  • Multi-Purpose Hall

    Multi-Purpose Hall

  • Site Plan

    Site Plan

  • Section

    Section